Teško do sertifikacije

Sve veća želja potrošača da konzumiraju zdravu hranu ispoljila se i segmentu vinarstva i vinogradarstva. Vina sa etiketima “bio” i “organsko” pojavljuju se na rafovima svetskih prodavnica, a imajući u vidu dugogodišnju vinarsku tradiciju u Srbij, postavlja se pitanje kakva je budućnost proizvodnje takozvanih eko vina u našoj zemlji? “Budućnost je svakako svetla, možda ne toliko u smislu velikog broja proizvodjača, jer samo entuzijasta u trenutnoj situaciji može u to da se upusti, već prepoznavanja od strane tržišta i zakona, što je od velikog značaja. Po zakonima Republike Srbije može da se sertifikuje organsko groždje, ali ne i vino, jer kako zakon kaže, da bi vino bilo organsko ne sme da se sumporiše ni na koji način“, rekla je za Agro klub, Đurđa Katić, somelijer, tehnolog i podpredsednik Udruženja somelijera Srbije. 

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Pogledajte još: