Sem novca neophodno i strpljenje

Vinogradarstvo u Srbiji je u poslednjoj deceniji ponovo u ekspanziji. Traži se i kupuje dobra zemlja pogodna za vinovu lozu, bez obzira na velike investicije. Iskusni vinari kažu da je potrebno dosta novca i vremena da se dođe do čaše kvalitetnog vina. Za početnike uvek je velika nepoznanica koliko novca im je potrebno da podignu vinograd, naprave vino i prodaju ga kupcima. Sa hektara vinograda može da se dobije 35.600 čaša vina. Cena ove čaše bez poreza na dodatu vrednost je oko sto dinara. Ali, početnici se uvek pitaju kako stići do te faze, koliko je novca uopšte potrebno i da li je posao isplativ.  Kao mernu jedinicu svi uzimaju ulaganja po hektaru. Nemanja Arsenijević iz Vinče kod Topole imao je srećnu okolnost da je vinogradarstvo porodičan posao, te nije počeo od nule, a već dugo je u poslu, pa može iskusno da izvede kalkulaciju. Kaže da kada se odabere dobra i kvalitetna zemlja, koja u proseku košta 7 hiljada evra, predstoji osnovno opremanje i podizanje vinograda.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Nemanja Arsenijević, vinar iz Vinče

 

 

 

Pogledajte još: