Promenom sortimenta do lakšeg plasmana

Proizvodnja kupine u Srbiji zasnovana je na ukupno blizu 3000 hektara. Kupinarstvo može biti rentabilno, tvrde stručnjaci , ali da je potrebno da se proizvodnja osavremeni. Zbog višeg kvaliteta, koji po automatizmu obezbeđuje bolji plasman i veće mogućnosti za izvoz tog voća na strana tržišta, stručnjaci preporučuju promenu sortimenta, u kom trenutno dominira “čačanska bestrna”. Proizvodnja kupine u Srbiji je dosta nestabilna, menja se i varira iz godine u godinu i uglavnom je, kako navode stručnjaci, uslovljena otkupnim cenama. Prema rečima profesorke Jasminke Milivojević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, cena kupine beleži velike promene i skokove i kreće se od 15 eurocenti, pa sve do 1 evra po kilogramu. Ni prinosi nisu ujednačeni, pošto je stanje u zasadima različito.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

prof. dr Jasminka Milivojević, Poljoprivredni fakultet Zemun

 

 

 

Pogledajte još: