Naši proizvođači u zaštićenom prostoru najčešće gaje, papriku, paradajz, krastavac, salatu i luk. Kod ovih kultura bitno je dobro isplanirati plodored i obezbediti optimalne uslove: kvalitetno zemljište, mogućnost navodnjavanja i obezbeđivanje optimalnih uslova temperature i vlažnosti vazduha.
Jedna od bitnih, a ne tako čestih tema je provetravanje plastenika, kaže savetodavac PSS Jagodina Dragan Mijušković. Provetravanje u zimskim mesecima obavljamo u najtoplijem delu dana, a kretanjem vegetacije tokom proleća i letnjih dana predstavlja neizostavnu meru, jer temperaturne razlike mogu biti velike (unutrašnje u plasteniku u odnosu na spoljnu temperaturu). Ukoliko redovno ne provetravamo plastenik, imaćemo nežnije biljke, slabiju oplodnju, a samim tim i slabiji prinos uz čest razvoj bolesti, koje prate određenu kulturu.
Cilj provetravanja je snižavanje temperature i vlažnosti vazduha, jer kondezovana vodena para kaplje s najlona na biljku i stvara povoljne uslove za razvoj bolesti, a pri visokim temperaturama i ožegotine. Provetravanjem eliminišemo kondezovanu vodenu paru koja nastaje zbog velikih temperaturnih oscilacija.
Tokom letnjih meseci, temperaturne razlike su često imeđu 20 i 30 stepeni celzijusovih, a prošle godine bilo je dana i sa 50 stepeni celzijusovih, tako da pored ulaznih i bočnih otvora poželjno je imati i krovne otvore, kako bi se omogućilo stalno prisustvo svežeg vazduha u plastenik.