Prihrana povrtarskih kultura

S obzirom na veoma kratku vegetaciju, u proizvodnjim povrća je veoma bitno biljke pravilno navodnjavati, prihranjivati i negovati, kako bi se postigli maksimalni prinosi, što uostalom i donosi najveću ekonomsku dobit, kaže Vladica Gavrilović iz PSSS Negotin.

Prihrana salate i kupusnjača

– U fenofazi ukorenjavanja nakon rasađivanja ( prvih 15 dana), trebalo bi primeniti vodotopiva đubriva koja imaju odnos NPK hraniva 1:4:1 ( 10:40:10).

– Od formiranja rozete do početka glavičenja, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju nizak sadržaj N i visok sadržaj K (4:10:40), u ovoj fazi potreban je i bor (B).

– Posle prve berbe do kraja berbe, trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju odnos NPK 2:1:4 ( 20:10:40), u ovoj fazi biljke imaju potrebu za kalcijumom (Ca). 
 

Pogledajte još: