Bamija slabo zastupljena u Srbiji

Bamija je u Srbiji još uvek slabo poznata javnosti, ali interesovanje za ovim povrćem postoji, posebno kod vegetarijanaca. Specifičnog je ukusa, a poznata je po svojim lekovitim svojstvima, posebno za regulaciju nivoa šećera u krvi, a takođe joj se pripisuju i afrodizijačka svojstva. Bamija nije zahtevna biljka za uzgoj pa ukoliko u budućnosti bude interesovanja za ovim povrćem, nema sumnje da će je srpski povrtari uvrstiti u svoju proizvodnju.Hibiscus esculentus, latinski je naziv za bamiju koju na Balkanu još zovu i okra. U kuhinjama Bosne i Makedonije prisutna je već dugo, dok se na našim prostorima uzgaja tek od skoro, i to isključivo za sopstvene potrebe. U susednoj Hrvatskoj imaju nešto više iskustvava, a porodica Bošnjak iz Baranje nekoliko godina je uspešno proizvodi.

 

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Ljubica Bošnjak, Hrvatska

 

 

 

Pogledajte još: