Prema podacima Agencije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija godišnje se u svetu po stanovniku potroši oko 20 kilograma ribe. Domaći stručnjaci procenjuju da je potrošnja u Srbiji znatno manja, odnosno da građani u našoj zemlji jedu prosečno oko sedam kilograma ribe za 12 meseci. Na drugoj strani, količina od oko 15 hiljda tona ribe koja se godišnje proizvede u Srbiji samo delimično može da podmiri domaće potrebe za ovom namirnicom. Iako je riba važan deo zdrave ishrane, ona se u Srbiji najčešće jede u vreme posta. Najveći promet brojne ribarnice u Kragujevcu beleže od početka decembra, uoči proslave Svetog Nikole, pa za ovaj praznik prodaju i do 10 tona ribe. Svakodnevna potražnja za ribom, u poređenju sa slavskim danima, je relativno mala.
Celu vest možete pogledati ovde…
Aleksandar Radojičić, ribarnica „Šaranče“