U selu Bavanište kod Kovina na više od 700 hektara meštani gaje lekovito i začinsko bilje. Najzastupljenije vrste su menta, kamilica, peršun, origano i bosiljak. Proizvođači kažu da nema problema sa plasmanom, te da se sve što proizvedu lako proda, često I unapred. Lekovito i začinsko bilje u Bavaništu već duže od 30 godina proizvodi i Ljubiša Stevanović. On, zajedno sa bratom, obrađuje oko 10 hektara zemlje. Do sada je proizvodnju uglavnom bazirao na paršunu i trenutno najisplativijoj kamilici. Planira da posebnu pažnju posveti aromatičnim biljkama koje su sve traženije, poput origana i melise. Uz rad na polju, Stevanović ima I svoju sušaru, kao i mašine koje služe za bradu bilja. Obradu radi za sopstvene porebe, ali I uslužno.
Celu vest možete pogledti ovde…
Ljubiša Stevanović, proizvođač i prerađivač lekovitog bilja
Zoran Tomić, proizvođač lekovitog bilja