Laboratorijsko ispitivanje pre upotrebe

Za ovaj zimski period karekteristična je priprema mesnih prerađevina od domaćih i divljih životinja, pa je neophodno obratiti naročitu pažnju, zbog moguće pojave zaraznih bolesti u životinjskom mesu. Nakon klanja, obavezno bi trebalo dostaviti uzorak na na laboratorijsko testiranje i tako otkloniti svaku sumnju u ispravnost i bezbednost mesa. Trihineloza je parazitska bolest, koja spada u grupu zoonoza, što znači da se može preneti sa zaražene životinje na čoveka. Stručnjaci navode da je veoma opasna, naročito iz razloga što se kod životinje ne može primetiti. Ljudi se mogu zaraziti konzumiranjem mesa ili mesnih proizvoda, a prvi simptomi bolesti javljaju se nakon dva ili najviše sedam dana kasnije.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Miloš Arsić, specijalista mikro-hrane, Veterinarski specijalistički institut Niš

 

 

 

Pogledajte još: