S obzirom da silaža ima veliki značaj za kvalitetnu ishranu stoke, stručnjaci iz kompanije „Agrounik“ farmerima su predstavili svoj preparat „silko“, neophodan u proizvodnji stočne hrane.
Silko sadrži homofermentativne bakterije, koje više od 90% šećera koriste za sintezu mlečne kiseline, koja ima jaka baktericidna ali fungicidna svojstva, značajna za kontrolu aktivnosti gljivica (plesni i kvasaca) u eventualnoj naknadnoj fermentaciji. Na taj način SILKO povećava stabilnost silaže nakon otvaranja silotrenčova. Upotrebom SILKA skraćuje se prirodan put fermentacije, brže se postiže optimalna pH vrednost, smanjuju se gubici organske materije i povećavala aerobna stabilnost silaže. To dovodi do povećavanja svarljivosti hrane i popravlja proizvodne rezultate životinja.
Celu vest možete pogledati ovde…
dipl. ing. Vlada Bojić, kompanija „Agrounik“
dipl. ing. Mileta Stojković
Momčilo Panić, poljoprivrednik iz sela Veliki Šiljegovac