Zimska rezidba- osnova za dobar rod

Stručnjaci su ovih dana savetovali voćare da iskoriste lepo vreme kako bi završili rezidbu voćaka, koštičavih, jabučastih, ali i svih drugih vrsta.  Naročito pažnju na to kako će obaviti zimsku rezidbu, trebalo bi, kažu, da obrate vlasnici mladih zasada višnje i šljive.  Voćarima koji se pretežno bave proizvodnjom šljive i višnje, kakvih je puno na jugu Srbije, stručnjaci savetuju da u prvim godinama nakon sadnje, izbegavaju suviše oštru rezidbu. Kako su na terenu uočeni određeni nedostaci, proizvođačima se savetuje da u drugoj i trećoj godini starosti zasada, insistiraju na što većem vegetativnom prirastu, kako bi voćka što brže ušla u period rodnosti.

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Saša Milosavljević, stručni saradnik, VPPŠ Prokuplje  

 

 

 

Pogledajte još: