Uoči prvomajskih praznika i Đurđevdana u trgovinama su podignute cene svežeg svinjskog mesa za oko 100 dinara. Tako, kilogram buta košta od 500 do 540 dinara, vrata bez kostiju oko 699 dinara. I dok jedni tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih praznika, s druge strane, postoje teorije, da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao i 200 dinara. U Ministarstvu trgovine potvrđuju da je cena svežeg svinjskog mesa poslednjih dana povišena, u proseku za 60 do 70 dinara. – Pre nekoliko nedelja razlog je bio Vaskrs, a sada Prvi maj i Đurđevdan – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – Povećana je tražnja, a povećana je i cena tovljenika. Već polovinom maja dođe do stabilizacije cena, jer su sada porasle samo cene svežeg mesa, dok su prerađevine ostale iste. Nema baš neke nestašice, već je definitivno povećana tražnja.
Celu vest možete pogledati ovde…