Kako je ova zima uticala na voće kod nas i na Mediteranu, još je rano reći. Da li je, šta i u kojoj meri propalo, zavisi od voćne vrste, sorte i od geografskog područja. Prema rečima stručnjaka, veći problem od niskih temperatura mogu predstavljati temperaturna kolebanja. “Uskoro ćemo znati više, ali neke količine breskve, kajsije, nektarine, kupine, određenih sorta maline i vinove loze – verovatno su smrzle. To su vrste koje rastu u rečnim dolinama, kotlinama i uvalama, gde se hladan vazduh duže zadržava. Šta je i koliko propalo, zavisi od vrste i od geografskog područja. Pravi problem bi mogao da nastane kada bi, nakon ovog otopljavanja, ponovo došlo do perioda ektremno niskih temperatura, do -10 stepeni, mada sumnjam da će se to desiti”, rekao je za Blic, dr Milovan Veličković, sa Katedre za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta.
Celu vest možete pogledati ovde…